Scurt Istoric

Intaiul domn al Principatelor Unite, Al. I. Cuza, s-a nascut la 20 martie 1820  la Barlad. Din aceasta cauza, incepand cu anul 1997, aceasta institutie de invatamant ii poarta numele.

Grupul Scolar este rezultatul contopirii Scolii profesionale cu Liceul industrial. „Scoala profesionala de ucenici” a Fabricii de Rulmenti Barlad s-a deschis in 1954, raspunzand necesitatilor de industrializare si de politehnizare si diversificare a invatamantului. In aceasta scoala a carei cladire se situeaza si astazi pe strada Republicii nr.318 (langa S.C.Rulmenti S.A. Barlad) se pregatea forta de munca calificata pentru Barlad, Iasi si Pascani. In toamna anului 1968 ia fiinta al treilea liceu teoretic (Liceul nr.3), care va functiona in cladirea nou construita de pe strada Cetinei (astazi Scoala Nr.8), alaturandu-se altor licee ale Barladului: „GH. ROSCA-CODREANU” si COMPLEXUL SCOLAR. Din anul 1968, Liceul Nr.3 se va muta in localul construit pe strada Vasile Parvan (astazi cladirea Colegiului Tehnic  „Al. I. Cuza”). Incepand cu anul Scolar 1971-1972 pe langa „Scoala profesionala de ucenici”, dar cu scolarizare in incinta Liceului Nr.3, se pregateste prima serie de absolventi ai liceului industrial alcatuita dintr-o clasa-curs de zi si o clasa-curs seral, in meseria prelucratori prin aschiere.

Din anul 1973 liceul va mai functiona cu 3 clase de aschietori, o clasa de masini si utilaje si 2 clase de electricieni.

Incepand cu anul 1991 acesta, va purta numele de Grupul Scolar Industrial pentru Constructii de masini, iar in 1997 va deveni Grupul Scolar Industrial “Al. I. Cuza”

In 2009 va fi transformat in Colegiul Tehnic “Al. I. Cuza”